“Звездите набодени по небесния свод…”

zvezdi-buri-600x600-204x300„Не е достатъчно да бъдем зрители или машини за катерене. Трябва да се слеем с нощта, с планината, трябва да не оставаме безучастни свидетели. Звездите набодени по небесния свод мигат – алпинистът може да ги съзерцава, ала преди всичко те живеят и му принадлежат донякъде. От тях зависи съдбата му.
Ако искрят, той е щастлив.
Ако блестят прекомерно ярко, в сърцето му покълва тревога – задава се буря.
Ако облаци са ги загърнали,призори ще завали сняг.
И докато в долина електричеството ги е напълно обезличило, там горе златните кристали съставляват частичка от тръпнещата плът на планинаря”

Gaston Rébuffat

Много хора чувстват привличане към планината, но малко от тях могат да го опишат както го прави Гастон Ребюфа. Описателният му стил ни кара да почувстваме студените нощи, прекарани по най-известните северни стени на Алпите. Увлекателното му творчество не ни оставя да поемем работа, не можем да се откъснем нито за миг от страниците на книгата, държат ни в напрежение. Вдъхновява ни, дава ни увереност и ни кара да създаваме планове в умовете си. Неслучайно Том Балард, нарича проекта си за зимно соло изкачване на шестте северни стени Звезди и Бури – по едноименната книга на Гастон Ребюфа..

Северната стена на Гранд Жорас, Североизточната стена на Пиц Бадиле, Северната стена на Дрю, Матерхорн, Чима Гранде ди Лаваредо, Айгер.. Имена, до които някои са се докосвали, а други правят планове за тях.

Ако искате да се потопите в магичните гледки и да се подготвите за трудностите може да заделите време и да прочетете или да си припомните текстовете на Гастон Ребюфа.

Книжката е в клуба, но НЕ е на клуба :)