Някои факти за въжетата

Аз съм много взискателна към въжетата и преди няколко години започнах за използвам въжета на Мамут /Mammut/. Не бях спонсорирана от тях, просто мислех, че правят на-добрите въжета и бях луда по техните свръхлеки динема примки. Затова си купих няколко и станах заклет фен. Няколко години по-късно Мамут започна да ме спонсорира с инвентар и аз открих, че Дейв Фърман /Dave Furman/, експертът по джаджи в Mammut е дори по-добър от Googlе в това да намира отговори на всички интересни въпроси, върху които съм размишлявала относно въжетата. Може би вие също се умували за някои от тях, така че това е първата от три публикации с няколко въпроса относно въжетата, които зададох към него.

Благодаря Дейв!

За ваша информация:

Дейв Фърман /Dave Furman/ е мениджър по джаджите в Mammut USA, където се установява и преустановява живота на странстващ катерач през 2001 г. Той е бивш гид и е катерил лед, скали и алпийски маршрути на 3 континента и в околните 25 щата и 3 канадски провинции. Той се е учил да катери в Адирондакс /Adirondacks/ северен Ню Йорк в средата на 80-те и е бил очарован от черните мухи, мокрите лишеи и минусовите температури – толкова много че не е успял да понесе изгрева в Скалистите планини и се преместил обратно на изток. Днес коленете му вече скърцат и единственото с което може да се похвали е способността и желанието да се върне от всеки маршрут дори при най-малкото съмнение за лошо време и хилава осигуровка.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lSAAl4HODHU

Въпрос #1

Имат ли въжетата различна дебелина на бронята и защо?

Дейв:

Първият въпрос може би трябва да бъде защо имаме въжета с еднакъв диаметър, които външно изглеждат еднакви – каква е разликата? Отговорът е, че ние обръщаме внимание на това кой ги използва – начинаещ катерач, катерещ основно на горна осигуровка, спортен катерач, който пада много на силно надвесени маршрути или традиционен катерач, който катери изключително гранитни цепнатини или пък катерещ по лед – и проектираме въжетата така, че да бъдат максимално практични за вида катерене, леки и издръжливи.

Всеки от гореизброените катерачи практикува различен вид катерене и отткук изисква въже със специфични характеристики, което да е устойчиво на определен вид износване. Например спортен катерач който създава трудни маршрути и поема безкрайно много на брой относително къси падания – това натоварва малки участъци от въжето изключително много и то просто загубва еластичните си свойства и става плоско. На срещуположния край е традиционния катерач, който пада доста по-рядко, но на терен, който е по скоро полегат – това подлага въжето много повече на протъркване на бронята. След това идва алпийският и леденият катерач, който на практика никога не пада, но постоянно влачи въжето по остри ръбове, начупен терен, мокри го и после го излага на слънце и др.

Ако ние направим нашите въжета така, че да бъдат щастливи спортните катерачи – да издържат тонове падания за диаметъра си – защото трябва да направим компромис с някои елементи така че въжето да издържи всички тези падания, ние най-вероятно ще разочароваме другите катерачи, които не се нуждаят от въже, издържащо толкова падания, те имат нужда от въже с други характеристики. Една от най-големите разлики между въжетата е това как катерачът ще ги амортизира – от голям брой падания или от протърквания и абразивна скала. Въпреки че има други елементи, които можем да използваме за да повлияем тези свойства, една от основните разлики в конструкцията на въжето, която се отразява на техните свойства е отношението в между дебелината на бронята и тази на сърцевината – ние можем да направим две 10 мм въжета, едното с тънка сърцевина и дебела броня, другото с дебела сърцевина и тънка броня. При еднакви други характеристики, въжето с дебела сърцевина и тънка броня ще издържи на повече падания преди да стане плоско, но ще се износи по-бързо от протриване и обратно.

Например нашето половин въже Gensis 8.5 е проектирано за ледено и алпийско катерене. Катерачите рядко падат в такива ситуации, но подлагат въжетата на много голямо протриване и те трябва да са устойчиви на срязване. С тези въжета ние отчитаме, че големият брой падания не е толкова важен, така че жертваме рейтинга на падане /брой падания/ – което се отразява на това колко ще издържи въжето на повтарящи се с висок фактор падания – за да конструираме въже, което да е супер издръжливо на голямо протриваме и да  е по-трудно да се остърже до сърцевината си. Правим това като променяме силата на опън под която въжето се плете, химическата обработка, която се прилага по време на процеса на термообработка и др.- но ние също използваме относително тънка сърцевина и много дебела броня, защото това помага на въжето да бъде устойчиво при горепосочените ситуации.

Някои от супертънките ни единични въжета като Serenity 8.9mm имат относително тънка обвивка защото дори с всички трикове които можем да приложим, все пак се нуждаем от определено количество сърцевина, за да преминем тестовете на UIAA за единични въжета – в този случай ние използваме по-тънка обвивка, за да постигнем много ниско тегло и малък диаметър, но ние правим това, знаейки че това е много специализирано въже, предназначено за специфични условия. В тези случаи се използват от много опитни катерачи за трудни спортни или алпийски маршрути, където те са готови да пожертват част от устойчивостта на протриване в замяна на по-ниско тегло – точно затова ние не препоръчваме на катерачите да използват тези много тънки въжета за тренировки или катерене на горна осигуровка. Хората също трябва да правят разлика, че въореки, че това са единични въжета, и въпреки, че диаметърът им е по голям от половин въжето Gensis, при условия, където главната опасност е прерязване или протъркване, по-дебелото въже всъщност може да е ПО-МАЛКО издръжливо и не толкова сигурно.

Тези, които сравняват две въжета с подобен диаметър, могат да направят справка в резултатите от изпитанията ни – Mammut публикува % на броня за всяко въже така, че всеки може да прецени за себе си, кое въже ще им допадне. Ако падаш много, избери въже с висок фактор на падане. Ако не падаш толкова често, тогава избери въже с по-дебела броня /а ако производителят не е публикувал тази информация му се обади и я изискай!/. Ако катериш абразивна скала падаш често, спомни си как износи последното си въже – ако е било плоско 4-5 м в двата края, тогава си купи въже с голям рейтинг на падане спрямо дебелината си, а ако въжето просто се е разнищило дотолкова, че се усеща прокъсано или дебело или си е загубило водоотблъскващите свойства, тогава се замисли за въже с дебела броня и плътна оплетка.

Нещо, което може би ще е полезно на читателите е http://www.mammut.ch/images/Mammut_Seilfibel_E_web.pdf – съдържа информация за видоветре въжета, какво значат различните тестове, някои насоки за бракуването на въжето и др.

Оригинална статия:
http://www.highinfatuation.com/blog/straight-from-the-mammoths-mouth-things-you-want-to-know-about-ropes/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *