Пореден зимен опит на К2

“За в бъдеще ще продължа да избирам само тези маршрути, които са ми на сърцето”, каза Денис веднъж. Той никога не погледна назад.

2011г. Денис Урубко  по време на зимното изкачване на Гашербрум II.

На 26.11.2014 г.  Explorersweb  публикуваха интервю с Денис Урубко, един от алпинистите отправил се към К2 в опит за зимно изкачване на планината. До този момент К2 и Нанга Парбат остават единствените осемхилядници неизкачени  през зимата;  и този сезон амбициозните опити продължават. Денис Урубко ще има за партньори звезден екип от алпинисти към К2, които ще атакуват върха от северната китайска страна.

Интервю на (Tina Sjogren/ExWeb, Lena Laletina/RussianClimb)

Explorersweb: Здравей Денис, защо избрахте този път?

Денис много добре знае какво значи зима на голяма височина. Тук е в северния циркус на Диамирската стена.

Денис Урубко: в рамките на 4 експедиции за повече от 12 години получих много възможности за изучаване на планината. Изкачих  се по южната страна до 8200 m, по северната страна до върха и до 7800 метра през зимата. По мое скромно мнение източния гребен на K2 предлага защита от вятъра създавана от самия връх. Снежните условия са по-добри и се надяваме да копаем снежни пещери в лагерите на голяма височина. Ние трябва да пестим сили за върховата атака и доколкото ние можем да кажем източната част на K2 предлага по-лесен достъп  до билото отколкото хребета на  Abruzzi или Японския маршрут.

Explorersweb: Северната страна е студена и тъмна. От собствен опит и други доклади на експедициите, колко слънчева светлина очаквате?

2011 г. Денис води при едно друго зимно изкачване – това на Гашербрум 2.

Денис Урубко: Всъщност това не е така. Ние можем да бъдем в добра ситуация, веднага щом напуснем долната част и  излезем от сянката на планината. Има една тревиста част, която може да се достигне за почивка за половин ден. Източния склон очевидно ще осигури много повече сутришно слънце.

Explorersweb: Какво може да се очаква по отношение на температура и скорост на вятъра?

2003 г. Денис Урубко и Кшищов Виелицки в базов лагер на К2.

Денис Урубко: Ние ще бъдем най-силно изложени на билото, на около 300 м преди върха. Най-неблагоприятните условия могат да бъдат наистина много лоши там, аз съм сигурен в това. За да оцелее и работи нашият екип може да понесе не повече от около  минус -50 градуса темпаратура на въздуха и 100 km / h  скорост на вятъра. Ще издържим на върха само при прозорец от минус -40 градуса и 50 km / h максимално.Explorersweb: Полетата между планираните лагер 2 и лагер 3 изглеждат като обилни снеговалежни натрупвания, смятате ли, че преминаването им може да е проблем?

Денис Урубко: Оле! Желаем го! :) Зимата е много по-суха от лятото. Ние щетрябва да използваме CAMP-snow –rockets за да избегнем опасността от лавини, разбира се, но тежък дълбок сняг не съществува там през зимата. Или това е, което аз предполагам, на базата на моя опит.

Explorersweb: На билото, Американците (1978) трябваше да траверсират от  източната стена към хребета Абруци – имате ли план как ще се осъществи вашето изкачване в този участък или ще решавате на момента?

Денис Урубко: Ние считаме траверса  като една от опциите, разбира се. В най-лошия случай, ще се опитаме да преминем към Гърлото на бутилката под големите сераци, но Вие може да си представите колко опасно ще бъде това. Аз все още пазя надеждата, че можем да намерим пряк път.

Explorersweb: Колко пасажа смятате да обезопасите с фиксирани въжета, или избрахте  ли път чрез който да  избегнете  “многото” въже?

Северното ребро на К2 с маршрута от 2003 г. През тази зима екипът ще опита Североизточния гребен.

Денис Урубко: Това е точно така :) Ние не можем физически да носим километри от въже над 6000 m. Нашият план е да се използва не повече от 1000 m, като повечето от тях,  да фиксираме до самия връх.

Explorersweb: В какво виждате най-големите трудности и кои определяте като своите лични (отборни) силни и слаби страни?

Денис Урубко: Имам някои конкретни точки, които ме обезпокояват.

Тазгодишният маршрут на К2.

Първо е най-ниският ледопад, който изглежда толкова нежен и крехък. Второ това е част от американския маршрут до ножовидния хребет на височина 7500 метра. Трета проблемна точка е каменопад  над снежните тераси на 8000м, непосредствено под върха.

Общи негативи предизвикателни за експедицията: да упорстваме през 60те дни на тежка работа с малка вероятност за успех; да имаме достатъчно сила за дългосрочното начинание, както и да намерим добри метеорологични прозорци.

От друга страна: Ние сме отборът на Кангчендзьонга-14; всеки технически и физически силен и със зимен опит над 8000 метра. Ние имаме перфектна екипировка осигурена от нашите спонсори, широка подкрепа от планинската общност, и хубава връзка с нашите семейства и приятели. Най-важното нещо е просто да следваме надеждата. Благодаря много!

Поглед към другите маршрути на К2.

Най-опитният днес активен хималайски алпинист, Денис Урубко има безброй забележителни постижения като нови маршрути, солови изкачвания и девствени зимни премиери на 12 от най-високи върхове в света, всички над 8000 m (26000 фута) надморска височина.

Денис Урубко е най-опитният от предстоящата 2014 K2 зимна експедиция, през 2003 г. руският катерач направи зимен опит на K2, воден от полския зимен алпинист Кшищов Виелицки. Денис бе избран за финалната върхова атака като единия от екип от двама, но трябваше да се откаже от изкачването, за да спаси своя партньор. Той оставя своя пикел в най-критичния момент, около лагер 4, надявайки се един ден да се върне за него. През 2007 г. Денис Урубко се  завръща на  К2 със свой приятел и се изкачва на върха през Северния хребет ( до този момент последното регистрирано изкачване по този маршрут).

Един откровен руснак: “Атакувам върха на-първо място заради постижението”.

Вижте интервюто на  ExWeb с Денис Урубко за тези и други зимни изкачвания (Макалу и G2).

Денис Урубко има руски произход и е роден в северната част на Кавказ. Той се премества в Казахстан в началото на 90-те години и става офицер в Казахстанската армия. След това се премества обратно в Русия, и обновява руското си гражданство.

След последните зимни успехи на Броуд пик и Гашербрум само осемхилядниците Нанга Парбат и  Голямата награда – K2 остават неизкачени през зимата.

Международна зимна експедиция 2014 K2 членове на отбора:

 • Денис Урубко – Русия
 • Артьом Браун – Русия
 • Дмитрий Синьов – Русия
 • Адам Биелецки – Полша
 • Алекс Чикон – Испания

Кангчендзьонга-14 екипът се състои Урубко, Биелецки и Чикон.

Полякът Адам Биелецки има две зимни първи места: Гашербрум I и Броуд пик, и той също има изкачване на К2 през лятото на 2012 г., но по класическия маршрут.

Испанецът  Чикон е част от отбора на Göschl при зимния опит на G1 ; по-късно успява да достигне до 7100 на K2 по маршрута на  Abruzzi.

Планов маршрут за зимно изкачване 2014 :

 • Базов лагер (4650 м)
 • лагер 1 (5500 метра) в долната част на “ледопада”.
 • лагер 2 (6200м) в долната част на две гигантски “стъпки”, водещ до ..
 • лагер 3 (7200м) точно под стената, водеща до североизточното било.
 • лагер 4 (7600 м) и лагер 5 (8 150 м), и двата на билото.
 • К2 връх (8611м).

На североизточния хребет линията се  присъединява към Американския маршрут от 1978 за последните 1000 метра до върха. Американците напускат хребета под върха, и и траверсират горната източната стена, за да се присъединят към пътя на Abruzzi.

За информация, посетете http://facebook.com/Urubko.

Местни източници: http://www.russianclimb.com и www.risk.ru

#mountaineering

#denisurubko

#K2

#winterk2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *