Climbology ; Книгите, които си струва да прочетете Част I

 

wpid-article-1306483448776-0c4654b900000578-450444_466x310

 

Ако и вие сте обсебени от катеренето като нас,  ще искате да бъдете сигурни, че каквато и книга да четете, тя ви вдъхновява, обучава, помага, нахъсва,’’държи ви в безопасност’’, разсмива или ви разкрива някоя удивителна лична  история за катерене.

 

При наличието на  толкова много велики книги за алпинизъм и планинарство,  е трудно да се прецени кои от тях са наистина добри и  си струват времето и парите. Представяме ви списък с книгите, които обичаме, обсъждаме и препоръчваме или заради  информацията, която предоставят за обучение и безопасност, тяхната способност да предизвикват психологически, или заради прозренията и вникването в катерачния живот.

Ето част от нашия списък с  книги, които препоръчваме на всеки катерач, разспределени в  различни категории:

 

Най-добрите книги за психологическо обучение;

1. Оригинално заглавие;  Rock Warrior’s way, Arno Ilgner

Пътя на скалния войн от Арно Илгнер

Спокойно можем да кажем, че това ръководство за  психологическо обучение е  задължително четиво за всеки алпинист. ’’ Дуелът с ума ‘’ при скалното катерене, често  е по-предизвикателен от самото изкачване;  всички знаем колко драстично нашите мисли повлияват представянето ни и преживяванията ни.

Тази книга очертава цялостна програма за обучение и тренировка на ума, за да  преодолеете всичко от тревожността преди катерене до страха от падане. За да не сте в капана на страха или егото, Пътя на скалния войн ,ви помага да научите как да използвате вашата обич и страст към катеренето  като мотивираща сила.

 

2 .Espresso lessons, Arno Ilgner

Еспресо уроци

Втората книга на Илгнер, Еспресо уроци, сервира на  катерачите  поредица от практични уроци в кратък вид и с мощен ефект. Това естествено продължение на Пътя на скалния войн, служи като практическо ръководство за прилагане на психологически  практики в конкретни и специфични за катерене ситуации. Тази книга помага да се прецени кога и как да се поемат оправдано рискове, как да  се справите с важността и неизбежността на едно падане, както и други теми, които могат да помогнат за изработването на силен и концентриран ум за  подходът ви в катеренето. Всеки, който някога е катерил, знае, че психологическия статус и нагласа, подлагат на изпитание и най-добрите атлети.

 

3.Vertical Mind , Don McGrath and Jeff Elison

Вертикален ум от Дон МакГрат и Джеф Елисън

 

Третото най-четено издание от катерачното общество в Америка насочено към психологическите аспекти на катеренето. Това е една чудесна книга за всеки, който се чувства спъван от страх или безпокойство, докато катери. Други важни и рядко обсъждани  теми, които тази книга обхваща са; ‘психология на алпийската свръзка ‘, дисекция на приятелството в катеренето, как да помогнем на партньора си да бъде по-добър катерач и т.н..

Най-добри автобиографии и истории.

 

1.Starlight and Storm, Gaston Rebuffat

Звезди и бури от Гастон Ребюфа

Красив, кратък и елегантен разказ, който ви отнася на шест алпийски северни стени;  въображението ви рисува Ребюфа, който катери с раиран пуловер и вълнени панталони. Четиво носещо наслада, забележителен лек стил и разказ не натоварен с технически детайли.Книгата има позитивен и радостно-възторжен тон дори при описанието на някои от най -трудните му изкачвания с бивакуване в Алпите в снежни бури. Единствената ни забележка е в изрази като „ покоряване на върха ‘’, но опрощаваме този етично неуместен глогол, заради вълнуващото приключение, което тази книга ни подарява и заради вдъхновяващото финалното изречение  “Life, the luxury of being!” „ Животът, този разкош на битието !

 

2.Аbove the Clouds; The Diaries of a High-Altitude Mountaineer, Anatoli Boukreev

Над облаците; Дневникът на един височинен алпинист от Анатоли Бокриев

 

Когато Анатоли Букриев почина по склоновете на Анапурна в деня на Коледа, 1997 г., светът загуби един от най-големите авантюристи на нашето време. Книгата ‘Над облаците ‘, ви  представя пълна и ясна картина на комплексната и сложна личност на Букриев. Публикувана след неговата смърт, това е колекция от творби от дневниците му. Въпреки, че звучи като ‘’ суха сбирка’’ от дневни записки, Над облаците е всичко друго, но не и суха! Книгата наистина говори с гласа на Букриев, и изобразява с голяма яснота уникалната личност и катерач, която той е бил.. Букриев е бил изключително талантлив атлет и катерач. Той е бил и академично чудо, особено надарен в математиката и точните науки, като завършва колеж със степен по физика. По време на планинската си кариера, той  изкачва много от най-високите планини в света, обикновено без допълнителен кислород , често сам и в рекорден срок..Книгата представя по забележителен начин начин  вълнуващи теми за риска и „ пристрастяването ‘’ при височинния алпинизъм, за границите на  егоизма и соловото планинарство, за взимането на решения в критични ситуации ‘’ Наистина ли съм подготвен за това изкачване, осъзнавам ли своите амбиции, без да се превъщам в тяхна жертва.’’ Животът на  Букриев е изцяло посветен на неговата катерачна кариера и никога не се жени, а голямата му любов към планината , физическите и психическите предизвикателствата, свързани с изкачването на голяма височина блести в писмена форма. На моменти книгата е почти лирична. Типичен пример за това е неговото описание на умората и удовлетворението, които идват като следствие на  интензивно физическо усилие, а в едно стихотворение, Букриев пише,  “нито един връх, не се постига без болка” , той отбеляза също, че “последната дума винаги ще принадлежи на планината.”                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     „Големите планини са напълно различен свят. Вие не можете да ги завладеете, а само да се изкачите до височината им за кратко време, за което те изискват много. Битката не е с враг, или конкурент като в спорта, а със самия себе си, с чувствата на слабост и неадекватност. Тази борба ме привлича. Това е причината да стана планинар. ”

“Колкото по-дълго живея, толкова по-сигурен съм, че няма случайности в живота.  Няма случайни срещи; всичко се случва според план, последователно и с цел “.

‘’ Планините не са стадиони, където да удовлетворявам моята амбиция за постижения, те са храм, където практикувам моята религия. ”

Най-добри книги  в категория обучение, техника, умения, тренировка