ЗА КЛУБА

Планинарството е съвкупност от много неща. Катерене, красиви гледки и пребиваване в дивото. За много хора то е сбъдване на детската им мечта, за други – израстване в лицето на опасността. В планината има приключение и мистерия, както и доживотни приятелства с партньорите в катеренето. Предизвикателството на планинарството дава възможност да научиш повече за себе си като изследваш непознатото извън границите на модерния свят.

Бъди сигурен, че понякога ще има риск и тежък труд, но въпреки трудностите, или може би заради тях, планинарството може да донесе спокойствие и душевно уединение, които никъде другаде не може да намериш. По думите на английския катерач сър Джордж Мелъри

„От това, приключение получаваме просто чисто удоволствие“.

Но преди да открие удоволствието от свободата на върховете, човек трябва да се подготви за тях като придобие технически, физически, умствени и емоционални умения. И въпреки, че да станеш опитен планинар е процес, който продължава толкова дълго, колкото времето прекарано в планината, все от някъде трябва да се започне.